برای اکثر ما پیش آمده است که برخی اوقات با مواردی مانند طعم و بوی غیر عادی آب، باقی ماندن اثرات مواد شوینده روی ظروف و لباس، کف نکردن صابون و شامپو در حمام، انسداد لوله های آب و ایجاد گچه در سماور و دیگر وسائل آشپزخانه برخورد کرده ایم. همه این موارد و بسیاری از نشانه های دیگر نشان دهنده سختی آب مصرفی شما می باشند. علاوه بر این موارد، آب سخت می تواند باعث بروز بیماری های مختلف در انسان نیز شود.
اگر شما نیز با این مشکلات در آب مصرفی خود مواجه شده اید، در بررسی نشانه های سختی آب و راه حل رفع آن در این مقاله از وب سایت آبین با ما همراه باشید.
وجود نمک هایی مانند کلسیم و منیزیم باعث سختی آب می شوند. سختی کل (TH) را با واحد PPM یا میلی گرم بر لیتر اندازه گیری می کنند. سختی آب باعث بروز مشکلات زیادی برای سلامتی و هم چنین صنایع مختلف می شود. در واقع آب سخت به دلیل دارا بودن مقدار زیادی از مواد معدنی محلول، که اغلب کلسیم و گاهی اوقات منیزیم می باشد، باعث بروز مشکلات مختلف می شود.
برای مثال رسوبات ناشی از مواد معدنی به سطح لوله ها و به خصوص سطوح داغ چسبیده و باعث مسدود شدن سطح داخلی آنها می شود. این تنها یک مورد متداول ایجاد مشکل توسط آب سخت است. دامنه تاثیرات و مشکلاتی که به واسطه آب سخت در بخش های مختلف ایجاد می شود، بسیار وسیع تر از این موارد است.
جهت مشاهده محصولات تصفیه آب آبین روی لینک https://abin.ir/products/domestic-water-purification/domestic-water-purification-systems کلیک فرمایید.
تفاوت آب سخت و آب نرم
آب سخت به آبی گفته می شود که دارای مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی حل شده مانند کلسیم و منیزیم باشد. در مقابل آب نرم به آبی می گویند که فرایند تصفیه را گذرانده و فقط دارای یون سدیم باشد. به عنوان مثال آب باران در هنگام فروریزش به طور طبیعی نرم است و در طول مسیر خود بر روی زمین، املاحی مانند گچ، آهک و بیشتر کلسیم و منیزیم را به در خود حل کرده و تبدیل به آب سخت می شود.
آب سخت به دلیل این که دارای مواد معدنی ضروری بدن است، طعم بهتری دارد و اغلب برای آشامیدن ترجیح داده می شود. در مقابل، آب نرم به دلیل مزه شوری که دارد، معمولا برای آشامیدن مناسب نمی باشد.
بیشتر: قیمت ستگاه های تصفیه آب AQUA
چرا ترجیح می دهیم سختی آب را کاهش بدهیم؟
علیرغم نکات مفیدی که در مورد آب سخت گفته شد، سختی بیش از حد آب مشکلاتی را برای انسان ایجاد می کند. جوشاندن و افزایش درجه حرارت آب، باعث می شود تفاوت میان آب سخت با آب نرم بیش تر مشخص شود. آب سخت باعث بروز مشکلاتی از قبیل موارد زیر می شود:
- ایجاد رسوب در ظروف و سردوشی حمام
- عدم تولید کف مواد شوینده در آب و باقی ماندن آنها بر روی لباس ها و حتی پوست بدن
- ایجاد لکه بر روی سطوح
- چسبنده و بد حالت شدن موها پس از شستشو
- اثر بخشی کم مواد شوینده و افزایش مصرف آنها
- افزایش مصرف انرژی
در واقع سختی آب در امور روزمره زندگی ما مشکلات زیادی را ایجاد می کند. در مقایسه با آب سخت استفاده از آب نرم، حمام کردن و شستشوی ظروف و البسه را آسان تر و عمر مفید تجهیزات منازل مثل ماشین لباسشویی، ظرفشویی و آبگرمکن را بیشتر می کند. هم چنین باعث کاهش قابل ملاحظه ای در مصرف انرژی نیز می شود.
از طرفی نرم کردن آب و حذف املاح دیگر از آن، ممکن است محتوای سدیم آن افزایش پیدا کند. بنابر این مصرف آب آشامیدنی نرم برای بیماران قلبی و عروقی و افرادی که دارای رژیم کم سدیم هستند توصیه نمی شود. البته از طرف دیگر، املاح معدنی موجود در آب ممکن است در بعضی شرایط مثل کم آبی بدن، باعث بروز بیماری های کلیوی و گوارشی در بدن شوند.
امروزه بهترین و مناسب ترین روش حذف سختی آب استفاده از دستگاههای تصفیه آب خانگی می باشد. استفاده از دستگاه های تصفیه آب خانگی 7 مرحله ای امروزی که دارای فیلتر قلیایی هستند، در پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری ها کارساز است. آب تولید شده از فیلتر قلیایی به بهبود بیماری های دیابتی، گوارشی و سلامت بدن کمک شایانی می کند.
مناسب ترین راه حل برای این مشکل چیست؟
مقدار سدیم آب بعد از نرم سازی، مستقیما به میزان سختی اولیه آن بستگی دارد. چند روش برای رفع سدیم اضافی موجود در آب پس از نرم کردن وجود دارد، که هم آب را برای مصارف آشامیدنی مناسب می کند و هم از سوی دیگر آبی بدون مشکل برای مصارف شستشوی روزانه را تامین می کند.
از جمله مناسب ترین روش ها برای حل این مسئله، نصب دستگاه تقطیر کننده و یا دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس (RO) در آشپزخانه و یا دیونیزه کردن آب با نصب فیلترهای سختی گیر می باشد، که با تعویض یون های کلسیم و منیزیم آب با سدیم و یون های دیگر آن را نرم می کنند.
روش تقطیر در مقایسه با دو روش دیگر، هزینه زیادی دارد و دارای کارایی کمتری است. بنابر این پرکاربردترین روش استفاده از دستگاههای تصفیه آب خانگی و فیلترهای مختلف آنها می باشد. دستگاههای تصفیه آب اسمز معکوس که از تکنولوژی ممبران استفاده می کنند، علاوه بر از بین بردن سختی آب، آلاینده های دیگر مثل نیترات، فلزات سنگین و میکروارگانیسم های احتمالی را نیز از آب جداسازی و حذف می کنند؛ در نتیجه مناسب ترین شیوه برای تصیه و نرم سازی آب با کمترین هزینه ممکن می باشند.
نویسنده: دکتر زهره فرهمند