هنگامی که زوجه به هر دلیلی نتواند مهریه، این حق قانونی و شرعی خود را از زوج دریافت کند، قانون امکان توقیف اموال برای مهریه را برای او در نظر گرفته است. به کمک این قانون، زوجه به اندازه میزان مهریه خود اموال زوج را میتواند توقیف کند. البته هم زمان با درخواست توقیف اموال، زوجه بهتر است درخواست تأمین خواسته را نیز مطرح کند. این گونه زوج نمیتواند اموال خود را به شخص دیگر منتقل کند.
تأمین خواسته یا توقیف اموال در مرحله اول، جریان دادرسی تا صدور حکم قطعی، دستور موقت است. مرحله دوم تامین خواسته یا توقیف اموال اجرای حکم است، در این مرحله به شکل قهری و سیستماتیک توسط اجرای احکام صورت میپذیرد. زوج بعد از به اجرا گذاشتن و حکم توقیف اموال جهت پرداخت مهریه از سوی زوجه، چارهای جز پرداخت آن ندارد.
قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میشه به اینجا سر بزنید تا از نظر دانش کافی در مورد توقیف اموال برای مهریه دانش کافی را کسب کنید.
مقررات توقیف اموال برای مهریه
جهت توقیف اموال برای مهریه د رابتدا امر باید یک سری شرایط رعایت شوند، این شرایط عبارت است از:
- ابلاغ اجرائیه و باطل شدن مهلت قانونی به مدت ۱۰ روز
- زوج در مهلت مقرر حکم را پرداخت مهریه را اجرا نکند.
- میان زوج و زوجه، قراری برای پرداخت مهریه گذاشته نشود.
- زوجه مالی را جهت پرداخت مهریه به زوج معرفی نکرده باشد.
- زوجه تقاضای توقیف اموال کرده و برای آن از قبل، نوع آن مال را مشخص کرده است.
حال که جهت پرداخت مهریه، کار به توقیف اموال رسیده است؛ قانونگذار بیان داشته که جز مستثنیات دین، باقی اموال زوج را میتوان برای توقیف به کار گرفت. جهت انجام توقیف اموال برای مهریه در ابتدا امر باید از اموال زوج یک لیست تهیه کنند. لیست اموال شامل ویژگیهای آنها شده و توسط چند شاهد باید امضا شود. اما برای توقیف اموال جهت پرداخت مهریه، قوانینی تعیین شدهاند، این مقررات عبارت هستند از:
- ارزیابی اموال: اموال منقول و غیر منقول زوج، به لحاظ ارزش مالی باید ارزیابی شوند.
- حفاظت از اموال: در قانون اجرای احکام مدنی ماده ۷۷ آمده است که؛ اموال منقول پس از انجام توقیف در مکان خود بمانند. البته قانونگذار امکان انتقال اموال به محل دیگر را میتواند صادر کند. در هر حال بعد از توقیف اموال، یک نفر مسئول حفظ و نگهداری از اموال باید در مکان مورد نظر حضور داشته باشد.
- اموال غیر منقول و عواید آن: در قانون اجرای احکام مدنی ماده ۱۱۲ آمده است که؛ عواید اموال غیر منقول پس از توقیف، طبق توافق طرفین به یک شخص سومی واگذار شوند. اگر زوج و زوجه، فرد مشخصی را تعیین نکنند، قانون خود دست به کار شده و یک نفر را تعیین میکند. اگر عواید اموال غیر منقول، پول و یا وجه نقدی است، به مسئولان دایره اجرای احکام باید سپرده شود.
- طلا و لباس زوجه از آن او است. کسی ادعای خلاف این امر داشته باشد؛ باید ادعای خود را، اثبات کند.
- لباسهای مرد و اموالی که اصولاً مردانه محسوب شوند؛ از آن مرد هستند و امکان توقیف آن وجود ندارد.
برخی از اموال به شکل مشترک، از آن زوج و زوجه بوده و مالکیت مشترک بین زن و مرد بر آنها کاملاً اثبات شده است. به همین دلیل در زمان توقیف اموال جهت دریافت مهریه، قانونگذار درخواست صورتبرداری و ارزیابی مالی اموال را میدهد.
چگونگی رفع توقیف اموال
هنگامی که زوج، مهریه را به زن پرداخت نماید؛ بر طبق ماده ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی اموال توقیف شده او آزاد خواهند شد. البته اگر براساس ماده ۱۷۸ آیین دادرسی مدنی، دو طرف سازش کنند، اموال از توقیف درخواهند آمد.
وکالت در توقیف اموال برای مهریه
زوجه جهت دریافت حق قانونی مهریه، دو راه در پیش روی خود دارد. یکی از طریق اداره ثبت و دیگری دادگاه است. با توجه به تغییرات در قانون مهریه و اصلاح قوانین گذشته، نیازمند به یک وکیل مجرب و متخصص خواهد بود. کمک گرفتن از گروه وکلای هوداد در زمان به اجرا گذاشتن مهریه و یا توقیف اموال، بهترین راه حل برای زوجه خواهد بود.
گروه وکلای هوداد، از وکلاً پایه یک دادگستری تشکیل شده و بیشتر آنها فارغ التحصیل از دانشگاههای دولتی هستند. این گروه، نزدیک به یک دهه در عرصه وکالت فعالیت دارند. بیشترین تمرکز اعضای گروه بر پروندههای در ارتباط با خانواده (طلاق، اجرا گذاشتن مهریه و یا توقیف اموال)، ارث و جرمهای اینترنتی است. پس قبل از انجام هر کاری، با گروه وکلاًی هوداد تماس حاصل نمایید تا به کمک وکلاً متخصص و مجرب این گروه، مهریه و حکم توقیف اموال برای آن را بتوانید بگیرید.