بسیاری از ما و عزیزانمان در سنین بالاتر و به دلیل ابتلا به بیماری های مهلک ناچار به بی حرکتی و کم تحرکی می شویم و درست در همین هنگام است که با تهدیدی جدی روبه رو خواهیم شد و آن تهدید چیزی نیست جز زخم بستر، اگر این مشکل گریبان گیر شما و یا یکی از نزدیکانتان باشد، حتما توصیه ی استفاده از پد عسل را شنیده اید، اما این موضوع تا چه اندازه صحت دارد؟
مردم هزاران سال است که از عسل برای ترمیم زخم هایشان استفاده می کنند. در حالی که اکنون از گزینه های بسیار موثرتری برای ترمیم زخم استفاده شود، ممکن است عسل هنوز هم برای بهبود زخم های خاص مفید باشد. عسل دارای خواص آنتی باکتریال و متعادل سازی pH منحصر به فردی است که باعث جذب اکسیژن و ترمیم زخم ها می شود به همین دلیل یکی از توصیه های اکید جهت درمان زخم بستر استفاده از پد عسل شرکت آرادرمان میباشد.
قبل از ان که کابینتتان را برای بیرون آوردن ظرف عسل باز کنید، بدانید که متخصصان علوم پزشکی از عسل برای بهبود زخم های مزمن و سایر آسیب ها استفاده می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد زمان درست و غلط استفاده از عسل برای ترمیم زخم ها، به ادامه مطلب مراجعه کنید.
آیا عسل برای بهبود زخم هایی هم چون زخم بستر موثر است؟
عسل یک ماده ی شیرین است که با اجزای زیستش، می تواند به بهبود زخم ها کمک کند. طبق بررسی های انجام شده در مورد فواید درمانی عسل، این ماده فواید زیر را در بهبود زخم ها ارائه می دهد:
- عسل دارای pH اسیدی بین 3.2 تا 4.5 است. هنگامی که روی زخم ها از آن استفاده شود، باعث می شود که PH خون اسیدی شود و به دنبال آن اکسیژن آزاد گردد؛ این روند در بهبود زخم بسیار مفید است.
- PH اسیدی همچنین باعث کاهش پروتئازهایی می شود که مسئول ایجاد اختلال در روند بهبود زخم هستند.
- قندی که به طور طبیعی در عسل وجود دارد، باعث بیرون کشیدن آب از بافت های آسیب دیده می شود (معروف به اثر اسمزی). این خاصیت عسل، تورم را کاهش می دهد و جریان لنفاوی را برای بهبود زخم تقویت می کند.
- شکر موجود درعسل همچنین آب را از سلول های باکتریایی خارج کرده و به این صورت است که از تکثیر آن ها در محل زخم جلوگیری می کند. از طرف دیگر ثابت شده است که عسل بر روی باکتری هایی که در محل زخم وجود دارند مانند استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) و انتروکوکهای مقاوم به ونکومایسین (VRE) اثر ضد باکتریایی دارد. بخشی از این مقاومت ممکن است به دلیل اثرات اسمزی آن باشد.
چگونه عسل را برای ترمیم زخم استفاده کنیم؟
اگر زخم یا سوختگی دارید که به سادگی قابل ترمیم نیست مثلا عزیز بزرگسالی دارید که مبتلا به زخم بستر شده است؛ مهم است که قبل از استفاده از عسل روی زخم حتما مشاوره پزشکی بگیرید. البته لازم است که پیش از ابتلا به این زخم ها، راه های پیشگیری از زخم بستر را یاد بگیرید ولی در نهایت در صورت ابتلا، حتما از پزشک خود بپرسید آیا عسل به درمان این مشکل کمکی می کند یا خیر.
برای زخم های شدید، بهتر است یک پزشک یا پرستار مراقبت از زخم به شما نشان دهد که چگونه اولین بار پد عسل را استفاده کنید. دلیل این امر این است که میزان عسل و نحوه ی استفاده از پانسمان می تواند بر میزان ترمیم زخم موثر باشد. یکی از ساده ترین راه های پیشنهادی برای استفاده از عسل و استفاده از مزایای آن، استفاده از پد عسل است. با استفاده از پد عسل خیلی راحت و بدون هیچ کثیف کاری قادر خواهید بود از خواص عسل برای بیمارتان استفاده کنید.
نکاتی برای استفاده از پد عسل روی زخم ها
اگر لازم است که برای استعمال عسل روی زخم هایتان در خانه، پانسمان زخم را باز و مجددا ببندید، لازم است که نکاتی را رعایت کنید. همیشه با دست و پدهای تمیز مانند گاز استریل و نوک پنبه شروع کنید. ابتدا عسل را روی پانسمان بمالید و سپس پانسمان را روی پوست قرار دهید. استفاده از پدهای عسل هم می تواند جایگزین خوبی برای تمام این مراحل باشد. البته اگر بستر زخم عمیقی دارید، قبل از استفاده از پانسمان، عسل باید بستر زخم را پر کند و بعد پانسمان شود.
یک پانسمان خشک و تمیز روی عسل قرار دهید. برای این کار می توانید نوارهای گاز استریل یا باند چسب استفاده کنید. با گذر زمان که عسل شروع به درمان زخم می کند، نیاز به تعویض پانسمان کمتری خواهید داشت.فراموش نکنید که دستان خود را پس از هر بار تعویض پانسمان بشویید.
انواع عسل قابل استفاده بر روی زخم ها
در حالت ایده آل، فرد باید از عسل پزشکی استفاده کند که به طور کامل استریل شده و بنابراین احتمال واکنش های سیستم ایمنی بدن به ان کمتر است، بهترین گزینه ممکن پانسمان گاز عسل شرکت آرادرمان میباشد.
عوارض احتمالی عسل برای زخم ها چیست؟
همیشه ممکن است عسل یا ظرف آن آلوده باشد، یا حتی ممکن است که یک شخص به آن واکنش آلرژیک نشان دهد. گاهی اوقات، این آلرژی مربوط به گرده ی زنبور عسل است که به طور طبیعی در عسل وجود دارد. واکنش های آلرژیکی که می توانید نسبت به عسل داشته باشید؛ عبارتند از: سرگیجه، تورم شدید، حالت تهوع، سوزش های موضعی بعد از استعمال عسل روی زخم، مشکل تنفسی و استفراغ.
اگر این علائم را تجربه کردید، پوست خود را از عسل پاک کنید و به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. تا زمانی که با پزشک صحبت نکردید، دوباره از عسل یا پد عسل استفاده نکنید.
برخی از محققان نگرانی هایی را در مورد استفاده از عسل خام، که مستقیم از لانه زنبوری و بدون هیچ افزودنی بیرون کشیده می شود، برای درمان زخم ابراز کرده اند. آن ها ادعا می کنند که با استفاده از این نوع عسل احتمال خطراتی مانند عفونت تا حد زیادی افزایش می یابد.
در نهایت این شما و پزشکتان هستید که با آنالیز پروسه ی تغییرات زخم عادی و یا زخم بسترتان قادر به تشخیص میزان تاثیرگذاری خود عسل یا پدهای عسلی هستید. در صورت رضایت می توانید تا بهبودی کامل، پروسه ی درمان را ادامه دهید یا در صورت عدمک تغییر، آن را متوقف سازید.
تجهیزات پزشکی آرادرمان حاصل سال ها تجربه حضور موفق در این حوزه بوده و حضور موفق شرکت در عرصه بهداشت و درمان کشور عزیزمان گویای کیفیت کار ماست، امید داریم بتوانیم شما را در روزهای سختتان همراهی کنیم تا از این سختی ها به ساحل آرامش برسید، انشاء الله.