طبق ماده 1174 قانون مدنی، هر یک از والدین که طفل تحت حضانت او نیست، حق ملاقات فرزند، بعد از طلاق را دارد. تعیین زمان و مکان ملاقات و.. در صورت اختلاف بین والدین با دادگاه است.
تفاوت ملاقات فرزند با حضانت فرزند
حضانت فرزند بعد از طلاق با ملاقات فرزند متفاوت است. اگر زوجین با کمک یک وکیل طلاق توافقی به صورت توافقی از یکدیگر طلاق گرفته باشند، یکی از آنها میتواند به صورت توافقی حضانت فرزند را برعهده بگیرد. در صورتی که طلاق به صورت توافقی انجام نشده باشد و زوجین در مورد حضانت فرزند به توافق نرسند باید طبق قانون سن حضانت و رای دادگاه پیش بروند.
- حضانت فرزند دختر: تا 7 سالگی بر عهده مادر است و از 7 تا 9 سالگی با پدر است و بعد از آن طبق نظر خود فرزند تعیین میشود.
- حضانت فرزند پسر: تا 7 سالگی با مادر است و از 7 تا 15 سالگی بر عهده پدر میباشد. بعد از آن هم طبق نظر فرزند تعیین میگردد.
- در طلاق توافقی والدین پس از مشاوره با یک وکیل طلاق توافقی حق دارند تنها در مورد حضانت فرزندی توافق کنند که در پسر کمتر از ۱۵ سال سن داشته باشد و در دختر نیز کمتر از ۹ سال سن داشته باشد.
ملاقات با فرزند برای پدر یا مادری است که حق حضانت بر عهده او نمیباشد ولی این فرد حق ملاقات با فرزند را دارد.
ملاقات فرزندان پس از جدایی زوجین چگونه است؟
هر کدام از والدین بعد از طلاق این حق را دارند که در زمان مشخص شده با کمک وکیل طلاق توافقی، کودک خود را ملاقات کنند.
پدر و مادر میتوانند پس از مشورت با وکیل طلاق توافقی درباره مدت ملاقات و شرایط آن به توافق برسند، در این صورت ملاقات فرزند بعد از طلاق طبق همان توافق صورت گرفته انجام میشود. اما در صورت عدم توافق، دادگاه در حکم خود مدت ملاقات و نحوه آن را برای پدر یا مادری که حق حضانت ندارد، تعیین میکند.
معمولاً دادگاه یک یا دو روز از آخر هفته را برای ملاقات فرزند مشخص میکند. اگر ملاقات بیشتر از مقدار تعیین شده باشد، موجب اخلال در حضانت و تربیت کودک میشود، در این صورت والدی که حق حضانت با اوست میتواند با مشورت وکیل طلاق توافقی علیه فرد، شکایت کیفری تنظیم نماید.
تعیین زمان و مکان ملاقات با فرزند بعد از طلاق به چه صورت است؟
نکته مهم در رابطه با تعیین مکان و زمان ملاقات فرزند در نظر گرفتن مصلحت و آرامش کودک است. به همین دلیل مهم است که والدین قبل از تعیین این موارد با وکیل طلاق توافقی مجرب مشورت کنند.
دادگاه برای تعیین زمان و مکان ملاقات با فرزند در ابتدا توافقات زوجین را مدنظر قرار میدهد. بنابراین والدین میتوانند نسبت به این موضوع که طرف مقابل، فرزند خود را در چه زمان و مکانی ملاقات کند توافق کنند. عدم توافق زوجین در مورد این مسئله موجب میشود دادگاه با مدنظر قرار دادن مصلحت و روحیه طفل و همچنین محل احتمالی زندگی والدین بعد از جدایی، این مسئله را مشخص میکند.
والدین پس از صحبت با یک وکیل طلاق توافقی باتجربه متوجه این مورد میشوند که مدت ملاقات فرزند نباید خیلی کم یا زیاد باشد، چرا که اگر کم باشد موجب کمبود محبت، دلتنگی و آسیب روحی و عاطفی کودک میشود و در صورت زیاد بودن موجب سردرگمی طفل میگردد.
همچنین وکیل طلاق توافقی این مسئله را برای والدین توضیح میدهد که مکان ملاقات با فرزند باید فضایی مناسب با روحیه کودک باشد. اگر زوجین در مورد مکان ملاقات فرزند به توافق نرسند دادگاه مصلحت و روحیه طفل را با توجه به تحصیل فرزند و کلاسهای درسی و ورزشی و… مشخص مینماید.
آیا میتوان مدت زمان ملاقات با فرزند را افزایش داد؟
اگر پدر یا مادری که دارای حق ملاقات فرزند مشترک است، فکر میکند مدت زمان ملاقات با کودک باید بیشتر باشد، میتواند دادخواستی را تحت عنوان افزایش مدت ملاقات فرزند مشترک با کمک وکیل طلاق توافقی، به دادگاه خانواده ارائه دهد. در این صورت قاضی دادگاه با مدنظر قرار دادن ادله ارائه شده توسط والد، رای مقتضی را بر طبق صلاح کودک و شرایط والد خواهان دعوا، صادر میکند.
ممانعت از ملاقات با والدین
امکان منع ملاقات فرزند وجود ندارد و اگر پدر یا مادری که حضانت با ایشان است از ملاقات فرزند با والد دیگر جلوگیری کند مجرم شناخته شده و با او برخورد میشود.
جلوگیری از ملاقات فرزند برای فرد خاطی تا دو بار جزای نقدی و برای بار سوم موجب سلب حضانت فرزند میشود.
اما اگر پدر یا مادری که حضانت بر عهده اوست گمان میکند که ملاقات با والدی که حضانت بر عهده او نیست برای مصالح کودک مضر میباشد، میتواند با کمک یک وکیل طلاق توافقی این موضوع را به اطلاع دادگاه برساند. در این صورت دادگاه میتواند موعد ملاقات را طولانیتر کند، برای مثال ماهی یک بار یا چند ماه یک بار. همچنین دادگاه میتواند تعیین کند که ملاقات با حضور اشخاص ثالث صورت پذیرد.
انتقال فرزند به شهر یا کشور دیگر امکانپذیر است ؟
نمیتوان فرزند را بدون رضایت ولی یا شخصی که حضانت فرزند بر عهده اوست، از محل اقامت مشخص شده بین طرفین یا محل اقامت قبل از طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور منتقل کرد. این امر تنها در صورتی امکانپذیر است که دادگاه آن را به صلاح فرزند بداند و با در نظر گرفتن حق ملاقات، اجازه آن را صادر کند.