در ابتدا خوب است بدانید که بازی یکی از مهمترین نیازهای کودکان است و به وسیله بازی کردن بسیاری از مهارت های آن ها رشد کرده و شکوفا میشود و اسباب بازی ها میتوانند نقش بسیار تاثیرگذاری بر رشد کودکان داشته باشند. بنابراین خوب است بدانیم علاوه بر ایمن بودن اسباب بازی ها (که این موضوع خود نیازمند مقاله ای تخصصی است که به آن پرداخته شود.)، اسباب بازی های خوب برای کودکان باید با مراحل رشد و توانایی های آنها مطابقت داشته باشد تا به بهترین شکل به رشد این توانایی ها کمک کند. بسیاری از این وسایل بازی ایمن و مناسب برای کودکانتان در خانه یافت میشود و فقط کافی است شما به عنوان والد کودک و یا کسی که قرار است با آن وقت بگذراند بدانید که از کدام وسیله به چه شکلی استفاده کنید. جعبه های مقوایی، کاسه ها و درهای پلاستیکی، حتی درب بطری های پلاستیکی و سایر اجسام میتواند توسط کودکان در سنین مختلف مورد استفاده قرار بگیرد ولی ما در این مقاله قصد داریم شما را با مناسب ترین اسباب بازی برای سنین مختلف کودکتان آشنا سازیم تا در هنگام خرید اسباب بازی بهترین و مناسب ترین انتخاب را داشته باید و همانطور که لیست زیر را برای آشنایی بیشتر از اسباب بازی های پیشنهادی برای کودکان در سنین مختلف می خوانید، به یاد داشته باشید که هر کودکی با سرعت خاص و منحصر به فرد خود رشد می کند و بازه های سنی ذکر شده میتواند با توجه به سرعت رشد کودک مقداری کم یا زیاد در نظر گرفته شود. (در این شرایط حتما باید به ایمنی اسباب بازی توجه کنید.)
اسباب بازی برای نوزادان (از تولد تا 6 ماهگی)
نوزادان دوست دارند به مردم نگاه کنند و آدم های اطرافشان را با چشم دنبال کنند. معمولا نوزادان صورت و رنگ های روشن را ترجیح می دهند و توجه میکنند. خوب است بدانید که نوزادان مجذوب حرکاتی میشوند که میتوانند با دستان و پاهای خود انجام دهند و یا اینکه سر خود را تکان دهند و به سمت صداها بچرخانند، چیزهایی را در دهان خود بگذارند و بسیاری از فعالیت های دیگر که میتوانند با انجام دادنش خوشحال شوند. بنابراین اسباب بازی های مناسب برای این گروه سنی شامل: انواع اسباب بازی هایی که بتوانند با دست آن ها را بگیرند، نگه دارند، بمکند، تکان دهند و با آن سر و صدا ایجاد کنند مثل جغجغه، حلقه های رنگی، اسباب بازی های دندانگیر، عروسک های نرم، توپ های پارچه کتاب های پارچهای و صوتی برای تقویت قوه شنیداری و ..
برای نوزادان ( از 7 تا 12 ماه)
نوزادان بزرگتر از 7 ماه معمولا شروع به حرکت میکنند به طور معمول نوزادان در ابتدا با غلت زدن و نشستن به خزیدن و چهار دست و پا کردن و در نهایت به سمت ایستادن پیش میروند. نوزادان در این سن میتوانند اعضای بدن خودشان را بشناسند و همینطور اشیا را پنهان کنند و حتی میتوانند اجسام را داخل و خارج از ظروف بگذارند (تشخیص محیط و احجام) بنابراین با توجه به این پیشرفت و رشد در توانایی نوزادان بین 7 و 12 ماه، اسباب بازی آن ها میتواند شامل: انواع عروسک های پلاستیکی، پارچهای و چوبی، وسایل نقلیه پلاستیکی و چوبی با چرخ، اسباب بازی هایی که با آب سر و کار دارند، کاسه های پلاستیکی، مهره های بزرگ ، توپ ها و اسباب بازی های تودرتو، لگو های سایز بزرگ، بلوک های نرم بزرگ، مکعب های چوبی و …
اسباب بازی برای بچه های 1 ساله
اگر کودکتان یک ساله باشد مطمئنن میدانید که کودکان یک ساله پیوسته در حال حرکت اند و حتی میتوانند از پله ها بالا بروند!. آنها در این سن از شنیدن داستان لذت می برند ، اولین کلمات خود را می گویند و می توانند در کنار کودکان دیگر بازی کنند و همچنین دوست دارند روی مواد مختلف آزمایش انجام دهند ( البته با نظارت بزرگسالان). بنابراین اسباب بازی ها و وسایل تفریحی برای کودکان یک سال به شرح مقابل است: مداد رنگی، کاغذهای بزرگ، رنگ های غیر سمی، تلفن های اسباب بازی، عروسک ها، کالسکه کودک، عروسک ها، حیوانات پلاستیکی و وسایل نقلیه پلاستیکی و چوبی، توپ های کوچک و بزرگ و …
اسباب بازی برای کودکان 2 ساله
کودکان در این سن از توانایی های بیشتری برخوردار میشوند به طوریکه مثلا میتوانند اشیا را روی هم قرار داده و خانه سازی کنند، وسایل خود را با کمک و راهنمایی در جای خود قرار دهند، توپ شوت کنند، میتوانند روی کاغذ نقاشی بکشند، کارهای بزرگتر هارا تقلید کنند و حتی میتوانند روی سه چرخه بشینند. با توجه به توانایی ها و رشد بدن کودکان در این سال میتوانند با اسباب بازی های زیادی بازی کنند که این اسباب بازی ها شامل: پازل های چوبی (4 تا 12 قطعه)، بلوک هایی که به هم متصل می شوند، بلوک های ساختمانی کودکانه، مبلمان مناسب سن کودک (ست آشپزخانه، صندلی، غذا)، عروسک ها و اسباب بازی های مربوط به بازی با شن و ماسه، مداد رنگی، قیچی مناسب کودک، توپ های بزرگ و کوچک برای لگد زدن و پرتاب و …
اسباب بازی برای کودکان 3 تا 6 ساله (کودکان پیش دبستانی و مهد کودک)
دامنه توجه و گیرایی کودکان پیش دبستانی و مهد کودک نسبت به کودکان نوپا بیشتر است. معمولاً آنها زیاد صحبت می کنند و سوالات زیادی می پرسند. آنها دوست دارند با دوستان خود بازی کنند و دوست ندارند که ببازند! آنها می توانند به نوبت با دوستانشان بازی کنند و حتی وسیله های بازی را بین خودشان تقسیم کنند. بنابراین در این سن میتوان اسباب بازی هایی با پیجیدگیهای بیشتر برای کودکانتان تهیه کنید. این اسباب بازی ها شامل: پازل ها 12 تیکه تا 20 تیکه، جعبه های رنگآمیزی و وسایل نقاشی، استفاده از قیچی و کاغذ، استفاده از وسایل باغبانی، استفاده از راکت برای توپ، استفاده از میز تحریر و صندلی، انواع عروسک و …
در انتها بهتر است برای رشد توانایی های کودکان خود حتما به نوع اسباب بازی هایی که برای آن ها میخرید توجه کنید. زیرا بازی با وسایل مناسب میتواند کمک شایانی در شکوفایی استعداد های کودکان داشته باشد.