یکی از مهمترین مشکلات موجود در سیستم های تصفیه آب اسمز معکوس، ایجاد رسوب روی سطح ممبران ها است. در صورت عدم کنترل این موضوع، شاهد کاهش عملکرد سیستم و عمر ممبرانها خواهیم بود که هزینه های مستقیم و غیر مستقیم قابل توجهی برای مصرف کننده را در پی خواهد داشت.
یکی از مهمترین اقداماتی که جهت جلوگیری از رسوب گذاری آب بر روی ممبران ها صورت می گیرد، استفاده از “آنتی اسکالانت” است. انتخاب و تزریق درست آنتی اسکالانت، از مهمترین مواردی است که در طراحی و راهبری یک سیستم تصفیه آب اسمز معکوس (RO) می بایست مد نظر قرار داشته باشد.
آنتی اسکالانت از مواد شیمیایی رسوب زدا در صنعت تصفیه آب و تصفیه فاضلاب می باشد که عمده ترین کاربرد آنتی اسکالانت در سیستم های تصفیه آب اسمز معکوس می باشد .
آنتی اسکالانت در راستای پیشگیری از رسوب روی سطح ممبران نقش مهمی را ایفا میکند. با توجه به اینکه رسوبات داخل آب و املاح فلزات سنگین میتواند باعث پایین آمدن عمر ممبران شود لذا حتما توصیه می شود از آنتی اسکالانت های باکیفیت جهت عدم رسوبگزاری روی سطح ممبران ها استفاده شود .
عملکرد آنتی اسکالانت
آنتی اسکالانت به آلاینده ای موجود در آب می پیوندد. آنتی اسکالانت از اتصال و چسبندگی رسوبات به سطح ممبران جلو گیری می نماید.
آنتی اسکالانت آلاینده ها را از داخل ممبران عبور داده ، آنتی اسکالانت این مواد را همراه پساپ از سیستم خارج می نماید. مواد ضد رسوب یا آنتی اسکالانت ها بر پایه اسید فسفونیک ( فسفونیت ها ) می باشد.
عدم استفاده از آنتی اسکالانت آسیب جدی به ممبران های دستگاه تصفیه آب ROزده و موجب کاهش دبی خروجی و همچنین بالا رفتن TDS آب می گردد .
بنابراین استفاده از انتی اسکالانت در دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس جهت افزایش طول ممبران و همچنین افزایش راندمان جریان خروجی ضروری می باشد .
تزریق آنتی اسکالانت
محل تزریق آنتی اسکالانت در سیستم های آب شیرین کن به روش اسمز معکوسRO بعد از فیلتر شنی و کربنی و قبل از فیلتر میکرونی میباشد ، تا با عملکرد آنتی اسکالانت رسوب گذاری کمتری بر روی فیلتر های میکرونی انجام شود و عمر فیلتر های میکرونی را در ابتدا و سپس انتی اسکالانت از رسوب گذاری بر روی غشاء میکرونی ممبران ها جلوگیری کند.
میزان تزریق انواع مواد ضد رسوب آب بستگی به پارامترهایی همچون آنالیز آب، میزان دبی، دما، pH، میزان ریکاوری سیستم، منبع آب، نوع ممبرین و نحوه آرایش ممبرینها دارد. به طور معمول میزان تزریق آنتی اسکالانت ها در محدوده 1 الیppm 6 میباشد.
معایب استقاده از آنتی اسکالانت نا مرغوب باعث کاهش ظرفیت تولید ،افزایش TDS خروجی تولید، افزایش فشار بر پمپ های طبقاتی و کاهش طول عمر پمپ ، تعداد شستشوی ممیران ناشی از گرفتگی و در نهایت کاهش طول عمر در ممبران ها و تعویض زود هنگام آن می گردد.
آنتی اسکالانت شرکت پاکان پالایش البرز در انواع مختلف جهت راهبری در سیستم های اسمز معکوس با آب ورودی لب شور و سیستم اسمز معکوس با آب ورودی دریایی و انواع آنالیزهای ورودی آب محاسبه و در اختیار شرکت های همکار در زمینه تصفیه آب و تصفیه فاضلاب و مشتریان محترم قرار داده می شود.